Kâbil Hangi Ülkenin Başkentidir

Kâbil hangi ülkenin başkentidir? Bugünkü yazımızda sizlere bu sorunun cevabını vereceğiz.

Hangi Ülkenin: Afganistan
Hangi Vilayet: Kabil Vilayeti
Yönetim Şekli: Belediye Başkanı
Yüzölçümü: 275 km2
Rakım: 1.790 Metre
Nüfusu: 3.895.000

 

Kâbil Hakkında Bilgi

Kabil şehri, Afganistan ülkesinin en büyük şehridir. Kabil ülkenin doğu kısmında bulunmaktadır ve Kabil Vilayetinin yönetim merkezi olarak bilinmektedir. Bu şehirde 2011 yılındaki alınan bilgilere göre 3.9 milyon insan yaşamaktadır. Bu bilgiye banliyo evleride dahildir. Kabil şehri orta asya bölgesininde önemli şehirlerinden birisi olmuştur.

Kabil şehri, Afganistan’ın en önemli bölgesi olmasının dışında doğal yapılarıyla da kendini gösteren bir şehirdir. Şehir, Hindikuş Dağlarının arasında yer alan Kabil Nehrinin kıyısı boyunca devam eden bir vadide bulunan, deniz seviyesinin 1.800 metre üstünde bulunan bir Afganistan şehiridir. Kabil şehrinin kuzey kısmında bulunan Hindikuş Dağlarındaki geçitlere bağlanabilen yolları bulunmaktadır ve şehrin güney kısmında Pakistan’a doğru bulunan Hayber Geçidi’ni denetlemesine imkan veren konumu çok elverişli olan bir şehirdir. Kabil şehrinin Afganistan ülkesi içinde Kandahar, Herat ve Mezar-ı Şerif bölgelerine karayolu bağlantıları ve yurt dışı bölümünde Celalabad üzerinden Peşaver’e karayolu bağlantıları bulunmaktadır.

Kabil şehrinin bazı önemli ticari ürünleri şunlardır: taze ve kurutulmuş meyve, fındık, Afgan kilimleri, deri ve koyun derisi, iç giyim ve mobilya. Kabil’in sanayi ürünlerinden bazıları: pamuklu ve yünlü dokuma, besin ürünleri ve mermerdir. Kabil şehrinde çok fazla sayıda tarihi yapılar ve Babür’ün yattığı yer bulunmaktadır. Babil şehri turistik bir şehirdir ve her yıl çok fazla turist ziyarete gelmektedir. 1978 yılında Rusya ile başlayan savaştan sonra Afganistan’da ekonomik kriz çok yüksek boyutlara ulaşmıştır. Kabil şehri büyük ölçüde çöküşler yaşamıştır. Daha sonra 2001 yılında Afganistan’ın başına Hamid Karzai geçmiştir ve biraz olsun kötü durumu düzeltmeyi başarmıştır.

Kâbil Hangi Ülkenin Başkentidir

Cevap: Afganistan

Kâbil’deki Hastaneler

Kabil’de ekonomik durumun kötü olmasından dolayı bir kaç tane hastane bulunmaktadır.

Çocuk Fransız Tıp Enstitüsü
Jamhuriat Hastanesi
Sardar Muhammed Davud Han Hastanesi
Cinnah Hastanesi (yapım aşamasında)
Vezir Ekber Han Hastanesi
Malalai Doğum Hastanesi
Rabia-I-Balki Doğum Hastanesi
Maywand Hastanesi
Afshar Hastanesi
Noor Göz Hastanesi
Atatürk Çocuk Hastanesi
Amerikan Tıp Merkezi
DK-Alman Tıp Tanı Merkezi

Kabil hangi ülkenin başkentidir? adlı yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Bu bilgiyi sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyarız.

İlginizi çekebilecek konular

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir