Apia Hangi Ülkenin Başkenti

Apia Hangi Ülkenin Başkenti? Bugünkü yazımızda siz değerli okuyucularımıza bu sorunun cevabını vereceğiz.

Hangi Ülkenin: Bağımsız Samoa Devleti
Nüfusu: 38.800
Rakım: 472 metre
Saat Dilimi:  UTC -11

 

Apia Hakkında Bilgi

Apia şehri, Bağımsız Samoa Devletinin başkenti, tek kenti ve en büyük kentidir. Upolu Adasının kuzey kıyılarını kendilerine yerleşim yeri olarak seçen bu şehirdeki insanlar toplamda otuz sekiz bin kişilerdir. Apia’nın rakımı 472 metredir. Bağımsız Samoa Devletinin en büyük limanı Apia şehrindedir. Apia şehri, en çok balık ve kurutulmuş hindistan cevizi ihraç etmektedir. Ayrıca bu ülkenin ve şehrin en çok ithal ettiği ürünler ise şeker, et, tekstil ve araç motorlarıdır.

Apia, 45 ayrı birbirinden bağımsız köylerin birleşiminden oluşmuştur. Dolayısıyla bir belediye yönetimine sahip değildirler. Takvimler 2002 yılı gösterdiğinde Bağımsız Samoa Devleti, sömürgecilik zamanlarında yapılmış olan gelişi güzel köyler için parlamentonun da kararıyla bir kentsel dönüşüm projesi başlatmayı amaçlamıştır. Ayrıca bir diğer hedef ise ülkenin hem daha kolay yönetilebilmesi hem de ticari ve finansal merkeze dönüştürülmesidir. Fakat bu hareket beraberinde büyük sorunlara yol açmıştır.

Apia şehrinde bulunan köylerin kendi başlarına kararlar alma yetkileri bulunduğu için şehirde birtakım yönetim sorunları ortaya çıkmıştır. Bu sorunlardan en önemlisi ise şehirde kanalizasyon sisteminin yaygınlaştırılamamasıdır. Ayrıca bu şehir, yağmur mevsimlerinde sık sık sele maruz kalmaktadırlar. Son yıllarda oluşan bir başka sorun ise nüfusun çoğunluğunun araç sahibi olmasıdır. Böylelikle caddelerde trafik soruları olmaya başlamış ve bu da  beraberinde yolların, caddelerin ve ülkenin genişletilmesi için yetkilileri bir çözüm bulma yoluna götürmüştür. Bu sorunun sonucunda PUMA ismi verilen bir kurum kurulmuştur.

Apia Hangi Ülkenin Başkenti

Cevap: Apia, Bağımsız Samoa Devleti’nin başkentidir.

Apia Hangi Ülkenin Başkenti? Adlı yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Bu bilgiyi siz değerli okuyucularımızla paylaşmaktan mutluluk duyarız.

Gizli Hazineleri Keşfedin

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir