Bağdat Hangi Ülkenin Başkenti

Bağdat Hangi Ülkenin Başkenti? Bugünkü yazımızda siz değerli okuyucularımıza bu sorunun cevabını vereceğiz.

Hangi Ülkenin: Irak
Nüfusu: 7,100,346
Rakım: 34 metre

 

Bağdat Hakkında Bilgi

Bağdat şehri, Irak’ın başkentidir ve aynı zamanda Irak’ın en büyük kenti iken Ortadoğunun en büyük üçüncü kentidir. Nüfusu 2015 yılı verilerine göre toplamda yedi milyon yüz bin üç yüz kırk altıdır ve rakımı otuz dört metredir. Bağdat şehri yüzyıllar boyu kültür ve bilim merkezi olmuştur. Bağdat’ın sözcük anlamının ‘Tanrı Hediyesi’ olduğu düşünülmektedir. Bağdat kelimesi yerine başka kelimeler de kullanılmıştır. Bağdat’da yaz ayları çok sıcak ve kuraktır kış ayları ise serin geçer. En yüksek sıcaklık değeri temmuz ayında 50 derece olarak ölçülmüşken en düşük sıcaklık değeri ocak ayında -11 derece olarak ölçülmüştür. Bağdat’ın ekonomisi petrol ihracatı, turizm, alışveriş ve tarıma dayanır. Bağdat adeta bir kültür merkezidir. Yıllar boyu birçok devlete sahip olmuştur. Bağdat mutfağı da çok canlıdır ve insanlar genelde kandura giyerler.

İslamdan önce Bağdat Sasani devletine bağlı yaşayan küçük bir şehirdi. İranlı tüccarlar her sene burada panayır kurardı öyle ki bazı kaynaklarda bu panayıra Çinlilerin dahi geldiği yazar. Bağdat 634 yılında Müsenna bin Harise tarafından fethedilmiştir ve bu dönemde daha çok ticari olarak gelişmiştir. Mansur döneminde ise, Bağdat’ın önemi farkedildi ve Abbasi Devleti’nin başkenti yapıldı. Mansur Bağdat’ın adını barış yurdu, cennet anlamına gelen Medinetu’s Selam koydu ve 762 yılında şehrin imarına başladı. Mansur sarayını Bağdat’ın merkezine inşa ettirdi ve Bağdat Dicle’ye bağlandı. Halife Harun Reşid döneminde ise Bağdat bu gelişmelerini sürdürürken devrin bilim merkezi oldu.

Selçuklu döneminde Bağdat’a Muntasır tarafından ilk İslam üniversitesi kuruldu. Daha sonra Bağdat Moğollar tarafından yakıp yıkılmıştır. Safevi döneminde ise şehir bu yıkımlar üzerine dahi imar edilmemiştir. Osmanlı da Bağdat üzerinde bir süre hakim oldu. Osmanlı’dan sonra petrol değerlenince Bağdat da değerlendi.

Bağdat Hangi Ülkenin Başkenti

Cevap: Bağdat, Irak’ın başkentidir.

Bağdat Hangi Ülkenin Başkenti? Adlı yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Bu bilgiyi siz değerli okuyucularımızla paylaşmaktan mutluluk duyarız.

İlginizi çekebilecek konular

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir