Banjul Hangi Ülkenin Başkenti

Banjul Hangi Ülkenin Başkenti?  Bugünkü yazımızda siz değerli okuyucularımıza bu sorunun cevabını vereceğiz.

Hangi Ülkenin: Gambiya
Nüfusu: 357,238
Rakım: 0 metre

Banjul Hakkında Bilgi

Banjul şehri Gambiya ülkesinin başkentidir. Banjul’un eski adı Bathurst’tur. Şehrin merkezindeki nüfus 2012 sayımlarına göre otuz bir bin dokuz yüz yirmi sekiz kişi olsa da bu sayıya banliyö de dahil edildiğinde Banjul’un nüfusu tahminlere göre toplamda üç yüz elli yedi bin iki yüz otuz sekizdir. Nüfusun çoğunluğunu Wolof etnik grubu oluşturmaktadır. Wolof’u sırasıyla Mandinka, Fula, Serer, Diola, Aku, Serahule, Bambara, Manjago ve diğer izlemektedir. Afrika kıtasına yer alan Banjul şehri, Atlas Okyanusu kıyısında Gambiya Nehri’nin deniz ile birleştiği noktada ada üzerinde kuruludur ve Gambiya’nın en büyük 6. kentidir. Banjul şehri kumluk bir alana kurulmuş olup etrafında bataklıklar bulunduğu için büyütülmesi imkansızdır. Bu yüzden Banjul’un batısında anakarada yer alan Serekunda şehri ülkenin en kalabalık şehridir.

Banjul şehrinin anlamı Bambu Adası anlamına gelmektedir. Çünkü Banjul şehrinde yerleşimin olmadığı dönemlerde ormanlar ve yoğun bambu ağaçları bulunmaktaydı. Şehrin koordinatları 13° 27′ 11″ N, 16° 34′ 39″ W ‘dır. Şehirde 2003 yılından bu yana UNESCO tarafından koruma altına alınmış kaleler ve mevziler vardır.  Ortalama en yüksek sıcaklık Mart ayında 33,7 derece olarak ölçülmüşken ortalama en düşük sıcaklık Ocak ayında 14,9 derece olarak ölçülmüştür. Banjul şehrinin en çok yağış aldığı ay Ağustos ayıdır ve ortalama 405 mm olarak ölçülmüştür. Banjul’da cıvıl cıvıl pazarlar, camiiler bulunur. Kral Fahd Camii en önemli camiileri arasındadır.

Şehir İngiliz Sömürgesi olduğu dönemde kurulmuştur ve İngiliz bölge sömürge görevlisi olan Henry Bathurst’un soyadı şehre verilmiştir. 18 Şubat 1965 yılında bağımsızlığını kazanmış olan Gambiya ülkesinin başkenti 24 Nisan 1973 yılında Afrikalılaştırma Politikası nedeniyle Banjul adını almıştır.

Banjul Hangi Ülkenin Başkenti

Cevap: Banjul Gambiya’nın başkentidir.

Banjul Şehrinin Kardeş Şehirleri

  • Grimsby , Birleşik Krallık
  • Newark , Amerika Birleşik Devletleri
  • Taipei , Tayvan
  • Tuskegee , Amerika Birleşik Devletleri
  • Dakar ,Senegal
  • Milano , İtalya
  • Doha , Katar
  • Bafra , Türkiye

Banjul Hangi Ülkenin Başkenti? Adlı yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Bu bilgiyi sizinle paylaşmaktan mutluluk duyarız.

Keşfetmeye Devam Edin

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir