BMC Hangi Ülkenin

BMC Hangi Ülkenin Vasıta Markasıdır? Bugünkü yazımızda siz değerli okuyucularımıza bu sorunun cevabını vereceğiz.

Hangi Ülkenin: Türkiye
Kuruluş Tarihi: 1964
Merkezi: İzmir, Türkiye
Alan: Otomotiv Endüstrisi
Ürünler: Otobüsler, Kamyonlar
Resmi Sitesi: www.bmc.com.tr

 

BMC Hakkında Bilgi

BMC, 1964 yılında İzmir’de kurulmuş bir otomotiv markasıdır. İlk üretim dönemlerindeki araçları Austin ve Morris’dir. 1966 yılından sonra ise kamyon, kamyonet, traktör ve motor üretimlerine başlamıştır. Kuruluşunda %74 Türk malı olan BMC, !989 yılında %100 Türk malı olmuştur. Türkiye’nin ilk dizel motor üretimini ve benzinli motorların dizel adaptasyonunu 1976 yılında BMC markası gerçekleştirmiştir. Bunların dışında diğer ürettiği ürünlerde, endüstriyel motorlar, jeneratörler, deniz motorları ve askeri amaçlı ürünlerdir.
İlk hafif ticari kamyonet BMC tarafından üretilmiştir ve modeli Leyland 30’dur. BMC, Volvo Truck Corporation şirketi ile 1983 yılında ortaklık kurmuştur ve ilk turbo motoru üretmiştir. Turbo motorlu modelin ismi Yavuz’dur. Daha sonra 1985 yılında Cummins Engine Company şirketiyle anlaşma yapıldı ve Fatih model kamyonların üretimine başlandı.

BMC, Çukurova Holding tarafından 1989 yılında satın alınmıştır. 1990 yılında ünlü İtalyan tasarım kuruluşu Pininfarina ile işbirliği anlaşması imzalayarak, altı yıl süren yoğun çalışma ve 120 milyon ABD Doları’nı aşan yatırımın sonucunda, 1996 yılının Haziran ayında sınai ve ticari mülkiyeti BMC’ye ait olan Profesyonel’i piyasaya sundu. BMC 2,8 tondan 40 tona kadar Yük ve Yolcu taşımacılığının tüm sınıflarında özel araç üretimi yapan Türkiye’nin tek Dünyanın dört üreticisinden biridir.

BMC fabrikası bünyesinde müşterilerin isteğine göre 6 ay gibi kısa bir süre içerisinde araç tasarlayıp üretebilen bir firmadır. 2004 senesinde 40 milyon dolarlık yatırımla tüm mühendislik çalışmaları BMC markasına ait olan BMC Megastar’ı üretmiştir.

18 Mayıs 2013 tarihinde holdingin en büyük hissedarı olan Mehmet Emin Karamehmet’in, Cavit Çağlar ile İnterbank ile ilgili kredi ilişkilerinden kaynaklanan $ 440 milyon borçtan kalan, $ 75 milyon ödenmemesi nedeniyle TMSF tarafından Skyturk360, Show TV, Akşam Gazetesi ve BMC şirketlerine el konulmuştur.

BMC, 30 Nisan 2014’te TMSF tarafından yapılan ihalede tek katılımcı olarak teklif veren iş adamı Ethem Sancak’a ait olan “Es Mali Yatırım” tarafından 751 milyon TL ye satın almıştır. Rekabet Kurumu 21 Mayıs 2014 tarihinde internet sitesinden yaptığı açıklamayla BMC’nin Es Mali Yatırım ve Danışmanlık A.Ş.’ye devredilmesi işlemine izin verilmesinde sakınca bulunmadığını duyurmuştur.

BMC Hangi Ülkenin

Cevap: Türkiye

BMC Hangi Ülkenin vasıta markasıdır adlı yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Bu bilgiyi siz değerli okuyucularımızla paylaşmaktan mutluluk duyarız.

İlginizi çekebilecek konular

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir