Topuk Dikeni İçin Hangi Doktora Gitmeliyim?

Topuk dikeni sorunu olan kişilerin tedavi ve teşhis için Ortopedi bölümünden bir uzman ile görüşülmesi tavsiye edilmektedir. Teşhis ise oldukça basittir. Doktorlar x-ray cihazları ile kişide topuk dikeni olup olmadığını kolay bir şekilde teşhis edebilmektedir.

Ayaklarda görülen sağlık sorunlarından birisi olan topuk dikeni için hangi doktora gitmek gerekir merak ediyorsanız, cevabını yazımızın devamında bulabilirsiniz. Ayak tabanında görülen bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkan topuk dikeni kişinin yaşam kalitesini oldukça düşüren önemli etkenlerden birisidir. Bu durumda kişi günlük işlerini yeterince yerine getiremez ve zorluklarla karşılaşabilir. Topuk dikeni oluşmasının birçok sebebi olsa da bu sebepler kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Kişinin en iyi tanı için en yakın sağlık kuruluşunda, ortopedi bölümünden randevu alması gerekmektedir. Topuk dikeni ayağın taban kısmında görülür. Topuk dikeni oluşmasının sebepleri nelerdir, belirtileri ve tedavi biçimleri nelerdir merak ediyorsanız, yazımıza göz atmadan geçmeyin.

Topuk Dikeni Oluşmasının Nedenleri Nelerdir?

Topuk dikeni, ayağın taban kısmında tahriş olmuş bölgeler olarak adlandırılır. Bu bölgeler kişinin günlük aktivitelerini yerine getirmesini engelleyecek şiddetli ağrılara neden olabilmektedir. Topuk dikeni oluşmasının belirgin bir belirtisi yoktur. Topuk bölgesinde ele gelen sertlikler, şişlikler ve şiddetli ağrılar topuk dikeninin belirtileri arasında yer almaktadır. Topuk dikeni oluşmasının sebepleri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bu sebepler arasında şunlar yer almaktadır:

  • Aşırı kilolu olmak,
  • Günlük aktiviteler,
  • Ayak tabanı kemerinin çok düz ya da eğri bir görünüme sahip olması,
  • Aşil tendonu sorunları,
  • Ayak altı bağ dokusunun(fasya bağ dokusu) sürekli olarak aşırı miktarda gerilmesi.

Topuk Dikeni Oluştuğunda Hangi Doktora Gidilmelidir?

Topuk dikeni oluşması halinde doktorlar basit bir biçimde bu sorunu ortaya çıkarabilmektedir. Topuk dikeni sorunu olan kişilerin tedavi ve teşhis için Ortopedi bölümünden bir uzman ile görüşülmesi tavsiye edilmektedir. Teşhis ise oldukça basittir. Doktorlar x-ray cihazları ile kişide topuk dikeni olup olmadığını kolay bir şekilde teşhis edebilmektedir.

Topuk Dikeni Nasıl Tedavi Edilir?

Topuk dikeni oluşması halinde tedavi için birçok farklı yöntemi denemek mümkündür. Topuk dikenine iyi gelen ve zaman içinde bu sorunu ortadan kaldıran etkenler arasında şunlar yer almaktadır: 1-) Buz Tedavisi Topuk dikeni sorunundan kurtulmak için uygulanabilecek yöntemler arasında buz tedavisi ilk sıralarda yer almaktadır. Bu yöntemi denemek için günde en az 2 kere, 15 dakika boyunca ayak tabanına buz konulmalıdır. Buz yerine donmuş bir konserve ya da şişe ile de uygulama yapmak mümkündür. 2-) Dinlendirme Ayak tabanında topuk dikeni olan kişilerin uygulayabileceği yöntemlerden bir diğeri ise ayağın sık sık dinlendirilmesidir. Bunun için kişi geceleri yatarken ayaklarının altına bir yastık koymalı, gün içinde ise ayaklarını sık sık yüksek bir yere koyarak dinlendirmesi gerekmektedir. Bu işlemleri her gün düzenli olarak tekrar etmek büyük bir öneme sahiptir.

3-) Egzersiz Yapmak

Kişinin sık sık egzersiz yapması da topuk dikeni tedavisi için kullanılan yöntemler arasında yer almaktadır. En iyi egzersiz yöntemi ise günlük belirli bir süre içinde yapılan yürüyüşler olacaktır. Kişi günlük egzersizlerini hiçbir şekilde aksatmamalıdır. 4-) Doğru Ayakkabı Seçimi Topuk dikeninden kurtulmak için doğru bir ayakkabı seçimi yapmak çok önemlidir. Kişi çok gerekmediği müddetçe topuklu ayakkabı kullanımından uzak durmalıdır.  

 

Yolculuğa Hazır Mısınız? İlgili Bağlantılara Göz Atın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir